niedziela, 14 marca 2010

3.31 Menu na nadchodzący tydzień

To, że lubię gotować, to żadna tajemnica. Są tacy, którzy uważają, że robię to dobrze, a ja wiem, i tu będę nieskromny, że gotuję lepiej od mojej siostry. :D
Tak siedząc i oglądając telewizję, postanowiłem ułożyć sobie menu obiadowe na nadchodzący tydzień.

Poniedziałek - ze względu, że kończę dość późno pracę i będę zmęczony, będzie to danie, które przygotowuje się nie dłużej niż 20 minut.
Risotto z tuńczykiem i cukinią
Składniki
1 woreczek ryżu
1 cukinia
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
oregano i pieprz do smaku
Ryż gotujemy 16 minut, pokrojoną w kostkę cukinię dusimy na patelni. Po ugotowaniu ryżu dodajemy go do cukinii, dodajemy tuńczyka oraz oregano i pieprz do smaku. Wszystko dusimy jeszcze jakąś minutę. I tyle.

Wtorek - kończę pracę wcześniej, to i obiad będzie ciekawszy...
Cannelloni z mięsem mielonym
Składniki
pudełko makaronu cannelloni
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
sos pomidorowy (ja używam przetartych pomidorów)
starty żółty ser
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na lekko podgrzanej na patelni oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć 20 min. Zdjąć z ognia, dodać jajko i sos pomidorowy, tyle aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku przyprawami. Makaron cannelloni napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem. Na wierzchu wyłożyć sos beszamelowy i polać resztą sosu pomidorowego. Całość posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku przez około 25-30 minut.
Sos beszamelowy
Składniki
2 łyżki masła lub margaryny
3-4 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
sól, pieprz
Na małym ogniu w garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku...

Środa - znów mało czasu, więc coś na szybko... Nie koniecznie zdrowo, ale za to smacznie :)
Placki serowe
Składniki
feta
tarty żółty ser (dwa
trzy rodzaje)
cebula pokrojona w kostkę
jajo
mąka
pieprz
olej
Wymieszać sery z jajem, cebulą, pieprzem. Dodać mąkę, by masa zgęstniała i aby dały się formować placuszki. Smażyć na gorącym oleju. No i oczywiście zjeść z apetytem, popijając chłodnym piwem :

Czwartek - znów mało czasu, więc danie expressowe, czyli do 30 minut w przygotowaniu...
Makaron z brokułami
Składniki
250 g włoskiego makaronu penne
300 g brokułów
50-80 ml oliwy
3 posiekane ząbki czosnku
spora szczypta kruszonego chilli
sól
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo tarty parmezan
Nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łodygi brokułów obrać, pokroić w plastry, różyczki kwiatów podzielić. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzucić czosnek, chilli i łodygi brokułów, smażyć i mieszać przez 3 minuty. Dodać różyczki kwiatów, smażyć i mieszać. Po chwili dolać 3 łyżki wody z makaronu, mieszać, zostawić na chwilę pod przykryciem.
W tym czasie odcedzić makaron, dodać na patelnię z brokułami, zamieszać. Makaron podawać posypany pieprzem i parmezanem.

Piątek - hmm, pójdę na łatwiznę i na obiad wybiorę się do knajpki (hihihi)

Sobota - o dziwo wolna, no prawie, bo tylko godzina zajęć z dorosłymi i to w dodatku rano, więc dużo czasu na przygotowanie czegoś dobrego...
Babka ziemniaczana (wersja osobista)
Składniki
1 kg ziemniaków
200 g pieczarków
laska kiełbasy - np. zwyczajnej
300 g sera żółtego
cebula
2 papryki - każda innego koloru
2 jajka
śmietana 12% kwaśna do zalewy
mąka, sól, pieprz do smaku
Ziemniaki zetrzeć, nadmiar skrobi odcedzić. Dodać jajko, 2 łyżki mąki - jak będzie ciasto zbyt rzadkie dodać jeszcze łyżkę mąki. Sól, pieprz do smaku.
Ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem blaszki do pieczenia.
Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać następnie pokrojone w talarki pieczarki i pokrojoną w kostkę kiełbasę - wszystko razem podsmażyć, a następnie odcedzić nadmiar wody z pieczarek.
Podsmażone pieczarki z cebulą i kiełbasą rozkładamy równomiernie na ziemniakach.
Paprykę kroimy w paski i układamy na pieczarkach. Całość przykrywamy startym serem.
Śmietanę rozbełtujemy z jajkiem i wylewamy równomiernie na starty ser. Wszystko zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę... Spożywamy z schłodzonym piwem :)

Niedziela - szykuje się robocza, więc skorzystam z tego, że zostanie mi babka z soboty. Odsmażę ją i obiad mam jak ta lala...

Kolejne menu już za tydzień :)

Brak komentarzy: